/ Община Сливен
Като рекордно голям определи кметът пред журналисти общинския бюджет за тази година
Като рекордно голям определи кметът Стефан Радев пред журналисти общинския бюджет за тази година.

Според разчетите по думите му той е в размер на над 100 млн. лв. Като минус кметът Радев отчете забавянето в приемането му заради късното приемане на националния бюджет, съобщиха от Общината.

Кметът на Сливен посрещна посланика на Иран в България

„Друг минус, който отчитам е, предвиденото увеличение от държавната субсидия на средствата за заплати, което е малко. В тази връзка ние предвиждаме по-голямо от заложеното, предвид ръста на цените и това, че не трябва да оставяме хората да понесат цялата тежест на инфлацията“, посочи още сливенският градоначалник.

Според него кардинална промяна в основния финансов документ се забелязва в образователния сектор. По-конкретно, той визира детските градини, които от първи април тази година, ще бъдат освободени от плащане на месечни такси. В общинския бюджет е разчетено, че те ще се финансират изцяло от държавната субсидия.

„Изправени сме пред огромни предизвикателства - високите цени на енергоносителите, на строителните материали. Тепърва предстои да видим как ще се развият събитията в тази посока. Към момента тази компенсация, която правителството отпуска за сметките за електроенергия, е крайно недостатъчна.

Цените продължават да достигат рекордни стойности. Всички общини и бизнесът се чувстват притиснати и понасят тази тежест“, коментира още Стефан Радев. Той отчете, че Общината е предвидила и разполага със сериозни буфери от предходната година, за да се справи с предстоящите рискове през тази година.

„Като община се надявам да преминем през тежкия период и това да не бъде усетено от гражданите“, посочи в заключение кметът Радев.