Внесеното от кмета Стефан Радев предложение, касаещо бежанската и хуманитарна криза в Украйна бе единодушно подкрепено по време на днешната извънредна сесия на Общинския съвет

Община Сливен с платформа за желаещи да помогнат на бежанци от Украйна

Община Сливен ще предостави две обзаведени жилища от фонд „Резервен“ на бежанци-граждани на Република Украйна или български граждани, живеещи там, пострадали от военните действия. Жилищата ще се предоставят за срок от три месеца, като всички консумативи във връзка с ползването им, ще бъдат за сметка на Общината.

„Няма човек по света, който да не иска военните действия да приключат, независимо от причините за тази ситуация. Основната тежест поемат хора и от двете страни на границата. Съчувстваме на всички, които понасят ударите“, заяви по време на сесията кметът Радев.

Втората част на предложението включва дарение на средства в размер на 20 хил. евро в помощ на цивилното население на Тернопол, Република Украйна. Стефан Радев посочи, че в Община Сливен е постъпило писмо от кмета на побратимения Тернопол, Република Украйна, с искане за отпускане на средства в евро, за снабдяване на цивилното население, вкл. и приходящи бежанци от централната и източната част на Украйна.

Това са предимно майки с деца и възрастни хора. Искането е за снабдяване с лекарства, храна, дрехи и други стоки от първа необходимост. „Това е първата пряка молба за помощ, която ни е поискана от побратимен град и вярвам, че в такъв момент трябва да действаме.

В Сливен учредиха Областен координационен щаб за кризата в Украйна

В тази връзка се свързахме с българското представителство на „Каритас“, които имат представителство в Тернопол. Те се ангажираха да придвижат средствата по предназначение, така че да бъдат използвани за хуманитарни нужди на жителите на Тернопол и пребиваващите там бежанци“, посочи още кметът Радев.

В контекста на голямата бежанска вълна от Украйна, той припомни и за създадената от Общината интернет платформа „Сливен в помощ на Украйна“, на която могат да се регистрират доброволци, желаещи да помогнат на бежанци.

Платформата включва и опция и за регистрация на украинци, търсещи връзка с българи.