Нова Загора
Нова Загора / община Нова Загора
Денят на лозарите  и винарите – Трифон Зарезан беше отбелязан в Нова Загора. Председателят на пенсионерски клуб „Загоре” и председател на Общински съвет на „Съюз на пенсонерите-2004” Христо Димитров приветства гостите на тържеството кмета на общината Николай Грозев и заместник-кметовете Светла Стоянова и Ивайло Енев.

По традиция на празника се изпълнява обред - зарязването на лозята и честта да извърши традицията имаше кметът Николай Грозев. На импровизирана откъсната лоза градоначалникът направи зарязване, за да бъде здрава и плодородна годината, след което  порязаната лоза се поля с  вино и ракия и се изрекоха обредни думи за берекет.

Грозев отправи поздрави към всички присъстващи и с гордост заяви, че новозагорския регион се слави с най-добрите вина и ракии.  Пожела на присъстващите здраве, щастие и да вярват, че с много труд могат да се случват хубави неща и да се живее един по-добър живот.
 
След студените зимни дни Трифон Зарезан е първият от народните обичаи, който събира хората от третата възраст. Празникът продължи с много усмивки, добро настроение и музикална програма посветена на виното и любовта.