Правят културно-исторически комплекс от сградата на стария затвор
Правят културно-исторически комплекс от сградата на стария затвор / Дарик Сливен

Сградата на стария затвор в Сливен вече официално е дадена за стопанисване на Регионалния исторически музей. Това стана със заповед на кмета Кольо Милев, след като държавата отстъпи сградата за безвъзмездно ползване на община Сливен. Помещенията ще се използват за разполагане на експозиции площи, фондохранилища и ателиета. Директорът на музея Николай Сираков каза, че първите два етажа са в много добро състояние, ремонтирани от предишните наематели, ще се търсят средства за ремонт на приземния и третия етаж. Над 500-600 хиляди лева ще са необходими за тази цел, като средства ще се търсят от министерството на културата, Сдружението на музеите в България, общината и по европейски програми.

„Идеята е да изградим цялостен културно–исторически комплекс, използвайки близостта на Националният музей на текстилната индустрия, Къщата на сливенския бит, родната къща на Добри Чинтулов, а и мястото е един от подстъпите към крепостта „Туида” – коментира Сираков.

Ще се започне с оборудване на фондохранилищата, като в тях трябва да се изгради климатизация, да се поставят влагоабсорбатори и стелажи. Преди да бъдат подредени експонатите ще им се направи инвентаризация, идентификация и дигитализация, а те са 56 000 единици. За някои от тях ще бъде необходима реставрация и консервация, за да бъдат видени за пръв път от посетителите.

След предоставяне на сградата, сливенският исторически музей може да се превърне в един от най-големите музейни комплекси в страната, с нови и модерни експозиции, предлагащи интерактивни методи за забавления на деца и възрастни.

 

Във връзка със създаването на този музеен комплекс, кметът на общината Кольо Милев добави, че ще бъде извършена промяна и в общия градоустройствен план, за да може той да се впише в него. Ще се създаде и подходяща инфраструктура така, че комплексът да се превърне в атрактивно място за посещение.