Посланикът на Япония посети Нова Загора
Посланикът на Япония посети Нова Загора / Пресцентър Община Нова Загора

Посланикът на Япония Негово Превъзходителство Макото Ито посети Нова Загора. Целта на посещението е свързана с интереса на посланика към археологическите  разкопки на селищната могила в новозагорското с. Дядово. Негово превъзходителство Макото Ито бе придружен от проф. Хитоши Камуро - преподавател и ръководител на експедицията от Токийския университет, проф. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН и Петър Башикаров, бивш посланик на България в Япония и председател на Асоциацията на завършилите Токийския университет в България.

В разговора, на който присъстваха кметът на община Нова Загора Николай Грозев, заместник-кметовете Галя Захариева и Маргарит Тодоров и заместник-областният управител Пейчо Пейчев,  бяха засегнати въпроси за развитието на общината, на Сливенски регион, възможностите за бизнес инвестиции, последиците от разрушителното земетресение в Япония, както и новостите около археологическите разкопки в с. Дядово.

Откритията, направени от българо-японската експедиция, ръководена от археолога Диана Гергова са много ценни за учените. Намерен е втори каменен ров от бронзовата епоха ІІІ - ІІ хилядолетие преди Христа. Разкрити са нови пластове от бронзовата и медната епоха, на които предстои проучване.

След срещата Макото Ито и придружаващите го лица ще посетят археологическия комплекс в с. Дядово и Дядовската могила.