Общински съвет - Сливен трябва да реши съдбата на Тубболницата
Общински съвет - Сливен трябва да реши съдбата на Тубболницата / netinfo

Има опасност Болницата за белодробни заболявания в Сливен да бъде закрита и лечението им да бъде поето от областната болница. За това алармира в свое писмо директорът на РЦЗ д-р Ивелина Георгиева. Т

я е изпратила писмо до общинска администрация, в което пита какви действия е предприела общината за започване на процедурата за придобиване на 100% дял от Тубболницата.

Още на 9 септември министерството на здравеопазването е постановило, че предвид местното значение на лечебното заведение, е целесъобразно дяловете на държавата да бъдат прехвърлени на Община Сливен, като болницата придобие статут на лечебно заведение – търговско дружество със 100% общинско участие в капитала.

За да започне такава процедура е необходимо да има решение на Общински съвет – Сливен, уточнява д-р Георгиева. Във връзка с това е изпратено писмо до кмета на Община Сливен за становище и съответни на него действия, но до момента от там няма.

В случай, че Общински съвет не вземе решение за придобиване на 100% от дяловете на Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести – Сливен, министерство на здравеопазването ще предприеме действия лечебната дейност по отношение на болните с белодробни заболявания да бъде поета от другите болнични заведения в областта, при спазване на всички изисквания за осъществяването на тази дейност.

Активното лечение на болните с туберкулоза ще се поеме от областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, към която ще бъде разкрито отделение за активно лечение на туберкулозно болни.