Община Сливен започва процедура за финансово оздравяване
Община Сливен започва процедура за финансово оздравяване / Дарик Сливен,

Община Сливен започва подготовката на оздравителен план, които централният бюджет евентуално ще финансира, давайки на местната власт безлихвен заем. По-късно е възможно този заем да се превърне в безвъзмездна помощ. Това съобщи кметът Стефан Радев.

Предстои кметът да направи предложение до общинския съвет да бъде открита процедура за финансово оздравяване, която започва с изработване на план от администрацията. След обществено обсъждане общинският съвет трябва да го одобри. Общината е получила уведомление от Министерството на финансите, че влиза в групата на общините, които трябва да започнат процедура за финансово оздравяване.

„Сливен не само влиза в тази група, но е и безспорен „лидер", посочи Радев. Той поясни, че години наред в общината са поемани ангажименти, без да има осигурен финансов ресурс за изпълнението им. „Всички граждани искат да живеят по-добре и това е най-нормалният човешки стремеж. Трудно е да обясним, че сме фалирали, защото години наред в нашата община се е харчело много повече, отколкото имаме. Приветствам усилията на Министерството на финансите да въведе този механизъм. Той ще помогне на други общини да не изпадат в състояние като нашата. На много ранен етап да се вижда, че дадена община тръгва и върви по грешен път и да се взимат веднага адекватни мерки. Ще помогне на гражданите да виждат по-пряко как се управлява една община и нивото на публичните услуги, на инфраструктурата, което може да си позволи в резултат на това управление", посочи Радев.

Като част от плана общинските съветници могат да възложат на кмета да поиска временен безлихвен заем от държавния бюджет. При добри резултати финансовото министерство може да го "опрости". „Това е хипотеза и възможност в закона, но има да се извърви доста дълъг и сериозен път", каза още Радев.