Обновяват сградния фонд в Музея на бойната слава
Обновяват сградния фонд в Музея на бойната слава / Община Ямбол

Започна ремонтът на една от основните сгради на музея на бойната слава в Ямбол. Постройката представлява бивш контролно-пропусквателен пункт на войсковия район, част от който бе предоставен преди няколко години за нуждите на музея.

Още при предаването сградата бе в изключително лошо състояние и практически бе неизползваема. За ремонта са отпуснати 56 000 лева от общинския бюджет. След извършването му на музея ще се осигурят допълнителни помещения за подреждане на временни експозиции. Ще бъде изградена зала за работа с деца, в която ще бъде поставено учебно оръжие и военна екипировка за провеждане на състезания и изпълнение на нормативи с тях.

Залата ще дава възможност на музейните специалисти, с наличната мултимедийна техника да изнасят специализирани беседи на посетители от групи. В останалите помещения ще се изгради фондохранилище и реставрационна работилница.

Всичко това е част от дейностите за развитие на Музея на бойната слава.

В тази връзка община Ямбол очаква да й бъдат предоставени и останалите терени от войсковия район, какъвто ангажимент пое министърът на отбраната Николай Ненчев при посещението си в града през май тази година.