Няма засилено полицейско присъствие в смесените райони
Няма засилено полицейско присъствие в смесените райони / netinfo

Няма засилено полицейско присъствие в смесените етнически райони в Сливенска област, заяви пред Дарик говорителя на ОДП Сливен Георги Шейтанов в отоговор на поместените в централен ежедневник твърдения, че полицейското присъствие в тези райони е засилено цитирайки главен комисар Валентин Петров.

Според Шейтанов няма постъпили указания от МВР за засилено присъствие в смесените райони. В циганските квартали на Сливен и Нова Загора няма увеличаване на полицейските патрули.

Зам.председателят на комисията по отбрана и сигурност и депутат от ДПС Янко Янков заяви, че няма индикации за етническо напрежение и посочи като пример, че по време на обиколката си в планинските села Соколарци, Ябланово, Тича , Филаретово, населени предимно с мюсюлмани няма нагнетяване на етническия мир.

На събора в Соколарци тази събота е имало само един полицейски автомобил.”Смущава ме факта, че всички новини свързани с етническо напрежение излизат на базата на слухове,” коментира Янков непотвърдените от полицията информации, че в смесените райони има доставки на оръжие от вън, а ловците там притежават по няколко бойни карабини.”Ще изчакаме и ще видим политическия замисъл на това.

Ако има индикации за засилено присъствие на силите на МВР в смесените райони парламентарната комисия по национална сигурност ще се запознае със причините за тези мерки,” каза Янков. Депутатът от Атака Митко Димитров, коментира, че неговата партия не е имала активни мероприятия през последните седмици в смесените райони и не може да се говори, че всичко се прави заради някакви техни действия.

”Това мероприятие е организирано предизборно,” категоричен бе Димитров. Пламен Ранчев от ПГ на Коалиция за България коментира, че такива действия на полицията не са коментирани в парламента. Според него това са действия на изпълнителната власт.