Неспазване на работното време и неизплащане на заплатите са най-честите нарушения на работодателите
Неспазване на работното време и неизплащане на заплатите са най-честите нарушения на работодателите / netinfo

 

1422 нарушения са установили специалистите от Инспекция по труда - Сливен при направени 327 проверки на териториите на Сливенска и Ямболска области за спазване на трудовото законодателство през месеците юли и август. Голяма част от нарушенията отново са свързани със спазването на работното време и заплащането на труда. Установени са 8 случая на наемане на работа без учредени трудови договори, за което са съставени актове за административни нарушения. При проверките са дадени 1343 задължителни за изпълнение предписания и са съставени  104 актове за установени административни нарушения. В резултат на извършените проверки са сключени 17 трудови договори.

От експлоатация са спрени 5 машини, поради пряко застрашаване на здравето и безопасността на работещите. За двата месеца са изплатени 43 464 лв. забавени трудови възнаграждения.

През същия период Инспекцията по труда в Сливен е издала 12 разрешителни за работа на непълнолетни. Според българското законодателство непълнолетните могат да започнат работа само предварително разрешение от Инспекцията по труда за всеки отделен случай. Инспекторите, заедно с представители на полицията са направили 9 проверки за работа на непълнолетни след 20.00 часа. Констатирани са два такива случая, като от работодателя е потърсена  административно-наказателна отговорност.