Над 2110 граждани ще бъдат глобени заради несменени лични документи
Над 2110 граждани ще бъдат глобени заради несменени лични документи / Дарик Сливен, Архив

34 087 лични карти, 9 822 паспорта, 11 081 свидетелства за управление на МПС са издадени през 2011 година в област Ямбол.

На 103 трудноподвижни граждани са приети заявления при посещение в домовете им, с мобилна биометрична станция. За активизиране на процеса по подмяна на лични карти и улесняване на гражданите, беше организиран прием на заявления с мобилна станция в села, фирми и учреждения, като  са приети 1 202 заявления за лични карти.

Съставените актове за нарушения на "Закона за българските лични документи" са 3 923 броя. Принудителна административна мярка - забрана за напускане на страната е наложена на 122 лица.

Не са констатирани случаи на издаване на документи с данни на едно лице, а със снимка на друго лице.

През първото тримесечие на 2012 г. предстои да бъдe финализиран процеса на масова подмяна на изтичащи български документи за самоличност, след което се очаква работата по прием на заявления и издаване на документи да е с нормална натовареност, съобщиха от полицията.

Работата по административно наказателната дейност ще бъде динамична, тъй като към момента 2 093 граждани на Ямболска област са с изтекли лични карти до 31 декември и подлежат на санкция. Други 2110 жители на областта са с изтекла валидност на документите през месец януари  и съгласно закона трябва да подадат заявления за подмяна през месец февруари.