Минко Стефанов: Наградата „Златен век показа, че „Зора е стожер на културата в България
Минко Стефанов: Наградата „Златен век показа, че „Зора е стожер на културата в България / сн. архив Дарик - Сливен

Сливенското читалище „Зора" получи най-престижната награда на Министерството на културата - „Златен век" . Тя бе връчена на официална церемония в зала „Колегиум" от министър Вежди Рашидов. Председателят на читалището Минко Стефанов и секретарят Галина Георгиева приеха тази награда.

„Това е един голям знак, че читалище „Зора" продължава да съществува като едно от най-добрите в България и признание за хилядите читалищни дейци през годините, които са успели да запазят традициите, да възродят духа на това читалище и днес при трудни условия, така както е било преди 150 години", каза в интервю за Дарик Минко Стефанов.

Той изтъкна това, което читалището е успяло да произведе като културни продукти, развитие на таланти и трите звена: библиотека „Зора", смесеният хор „Добри Чинтулов" и Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров" са съхранени и развити повече от половин век и наградата връчена на читалището показва, че то е сред стожерите на културата в страната.

На 12 април започват тържествата от националното честване на Съюза на народните читалища. Техният връх ще бъде в София на 23 май, когато ще се проведат шествие, в което ще участват и сливенски представители на читалищната дейност и спектакъл в НДК. „Ние сме подготвили изненади и очакваме някои от върховите прояви да се състоят в Сливен", обяви Стефанов.

На 24 май пък ще се проведе конгрес на народните читалища.

На 12 април 1911 г. в София се провежда и първият конгрес на Съюза на народните читалища, като главен инициатор за учредяване на Читалищен съюз в България е сливенецът Стефан Стефанов Гидиков, подпредседател на Читалище „Зора" и син на първия председател Стефан Гидиков. Идеята възниква по време на честването в Сливен на 50-годишнината на „Зора" през 1910 година.