Министър Младенов: Намаление на пенсиите през 2011 г. категорично няма да има
Министър Младенов: Намаление на пенсиите през 2011 г. категорично няма да има / Дарик Сливен

„Намаление на пенсиите през 2011 година категорично няма да има" - заяви в Сливен социалният министр Тотю Младенов. Той допълни още, че не е правилно да има отделен министър, който да се занимава с пробремите на ромския етнос, защото в България има много хора от различен произход.

Политиката спрямо ромите трябва да бъде общонационална и в целия министерски съвет и парламент трябва да бъдат разписани функциите на всяко едно министерство по този въпрос. Според министър Младенов, минитерството на труда и социалната политика изпълнява своите ангажименти - в Бюрата по труда в страната има назначени трудови медиатори, които са от ромски произход и задачата им е да помагат на ромите да си намират работа. В момента по Оперативна програма „Човешки ресурси" се отваря мярка за 5 000 дълготрайно безработни, да получат квалификация.

Програмата предвижда след това те да бъдат наети от работодатели, които да получат субсидия по програмата за тяхната заплата и за осигуровките върху нея. "Това са все мерки, които министерството предлага и реализира и когато седнем на масата на министерски съвет с останалите министри - на здравеопазването, регионално развитие, образование - тогава вече се изработва цялостната политика в тази област" - обясни още Тотю Младенов.

Министърът е на посещение в Сливен, където се срещна с областният управител Марин Кавръков, кметове на общини от областта, депутати и директори на структурите на МТСП, НОИ и социалните партньори. На срещата бяха обсъдени заетостта, условията на труд в предприятията и социалните услуги.

На 16 септември министър Младенов ще посети  Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за възрастни хора с увреждания в Сливен.