Малки ямболски математици летят за Южна Корея
Малки ямболски математици летят за Южна Корея / netinfo

Габриел Джарадат – 12 г. от VІ «а» клас и Полина Керемедчиева – 13 г. от VІІ «а» клас от ямболската математическа гимназия “Атанас Радев” са включени в шестчленния отбор на България, който ще вземе участие е в международното състезание по математика и природни науки в Южна Корея, съобщиха от учебното заведение.

Състезанието ще се проведе от 6 до 17 декември е за ученици до 15 години. Шестима са състезателите в националния отбор на България. Четирима – от Софийската математическа гимназия, 2-ма – от ямболската математическа гимназия. България за първи път участва в това състезание, което се провежда за 5-ти път.

Тази година в него ще участват отбори от 60 държави. Ямболските участници са и най-малките в отбора на България. Ръководител на националния отбор е преподавателят в Софийския университет, математикът Емил Колев.

Участниците ще се състезават в дисциплините: биология, химия, физика, математика. Оценката от представянето ще е комплексна. Подготовката на ямболските ученици е безвъзмезден и сърцат ангажимент на преподавателите Светла Цекова – по астрономия и физика, на Даниела Паликова – по химия и биология, Евгений Иванов – по математика.

Габриел Джарадат и Полина Керемедчиева са поканени за участие в националния отбор заради техните 1-ви и 2-ри места в национални състезания.