Сливен
Сливен / община Сливен
Съвместни прояви за Световния ден на туризма, Европейските дни на наследството и Европейската нощ на учените организират
Община Сливен, Природен парк „Сините камъни”, Музеят на текстилната индустрия, крепост Туида, Регионалният исторически музей и Туристическият информационен център на 27, 29 и 30 септември.

Кукерските маски и традиции „оживяват“ върху фасадите на обществените сгради в селата Кабиле и Чарган

Инфотур за работещите в сферата на туризма ще се проведе на 27 септември, когато се отбелязва Световния ден на туризма. Проявата ще започне от 10.30 ч. в Туристически информационен център на Природен парк „Сините камъни” . Ще бъде направена презентация на тема „Исторически местности в Природен парк „Сините камъни” – факти и легенди”. Ще бъдат представени исторически местности и свързани с тях факти и легенди. Презентацията включва и представяне на редки и защитени птици, обитаващи Сливенския балкан.
От 11 до 12 ч. е предвидено посещение на къща-музей „Хаджи Димитър” с беседа за всички желаещи.

Поредна акция  по премахване на излезли от употреба автомобили

В инфотура ще се включат хотелиери, ресторантьори, собственици и управители на атракции, спортни бази и други, в които преобладават посетители от страната или чужбина. Основната цел е хората, които имат най-близък контакт с туристите и гостите на града, да познават в детайли културно-историческото наследство на Сливен, природните забележителности в Природен парк „Сините камъни” и да мотивират гостите на  града  да ги посетят.

На 29 септември от 17 до 19 часа, по повод Европейската нощ на учените, на крепост Туида ще бъде представена темата „Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател”. Археолози от Регионалния исторически музей ще разкажат какво представлява науката, с която се занимават, а екскурзоводи от крепостта ще представят интересни факти от нейната история - от траките до Средновековието.
Също на 29 септември, от 17 до 20 часа, в Музея на текстилната индустрия ще бъдат представени книги, ще се проведат детска творческа работилница и драматизация  на текстове от Детска театрална трупа към „Арт център Седем” и др.

На 30 септември, по повод Европейските дни на наследството, входът на крепост Туида ще бъде безплатен.

Всички събития от календара са безплатни. В тях могат да се включат всички жители и гости на града.