Инсталация за намаляване щетите върху околната среда може да бъде поставена в ТЕЦ - Сливен
Инсталация за намаляване щетите върху околната среда може да бъде поставена в ТЕЦ - Сливен / netinfo

Инсталация за предотвратяване изхвърлянето на вредни газове в атмосферата може да бъде поставена в „Топлофикация- Сливен". Това съобщи изп.директор на дружеството инж. Ангел Ангелов и уточни, че се очакват оферти за инсталацията. С нейното поставяне би се решил проблема с намаляване щетите върху екологията.

Новата патентована технология ще позволи филтриването не само на серните, но и на азотните газове. Ще се реши и проблемът с остатъчния гипс, допълва инж. Ангелов.

 Ако ТЕЦ - Сливен и фирмата, собственик на патента, успеят да се договорят, топлофикационното дружество ще е първото в страната с технология за почистване на емисиите газове.

От дружеството работят и по проект за реализация на пепелината. Има предварително споразумение с турска фирма да закупуване на количества. Пепелината се използва за производството на цимент. До три месеца трябва да заработят машините, които ще позволят на пепелината да се подсушава. Тогава ТЕЦ - Сливен ще изхвърля между 10 и 15 % от това, което изхвърля в момента като отпадъчен продукт от работата на котлите. „Амбицията на ръководството на ТЕЦ-а е дружеството по никакъв начин да не замърсява града", заяви инж. Ангел Ангелов.