И други градове се присъединяват към кампанията Седмица на достъпността
И други градове се присъединяват към кампанията Седмица на достъпността / netinfo

Към кампанията „Седмица на достъпността” се присъединяват и други градове от страната, съобщи за Дарик Радка Сиренкова, председател на Центъра за Психологически изследвания в Сливен. От вчера инициативата е подета от хората с увреждания в Плевен и Пазарджик. Очаква се присъединяването и на Бургас, Варна и Русе. Първата по рода си кампания в България стартира от Сливен на първи октомври по идея на екипа на Центъра.

На недостъпните за инвалиди сгради бяха залепени стикери с надпис „Недостъпно” и „Забранено за хора с увреждания”. Акцията бе наречена „Как да стигна и аз?”. Организаторите искат отговорните институции да вземат мерки за решаването на проблемите, свързани с недостъпната архитектурна среда и градска инфраструктура за хората с увреждания. „Заявяваме, че не желаем да живеем повече в изолация. Искаме законното си право на свободен достъп до всички сгради и да се придвижваме свободно в този град”, пише в обръщение на Центъра за Психологически изследвания към обществеността.

В него се настоява главният архитект на града, строителните организации, строителният надзор и комисиите, които отговарят за приемането на новопостроените сгради, да не допускат те да остават недостъпни за хората с увреждания.

В Сливен недостъпните обществени сгради са 87. Списъкът ще бъде актуализиран, тъй като в него не е включено новото строителство. Хората с увреждания имат достъп единствено до 10 сгради.