Громолене от хлопки ознаменува началото на „Кукерландия”
Громолене от хлопки ознаменува началото на „Кукерландия” / Община Ямбол, архив

От днес, 5 март, Ямбол става арена на най-пъстрото кукерско сборище от 16 години насам. 54 групи от цяла България и чужбина са потвърдили участието си в тазгодишното издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия”, което и своеобразен рекорд в историята на карнавала. „Кукерландия” отново ще потвърди слава си на най-колоритния маскараден фестивал, привличащ участници от всички краища на България - от Кюстендилско до Бургаско и от Силистра до Благоевград и Хасковско.

Громолене от хлопки ознаменува началото на Кукерландия
netinfo

Карнавално шествие ще ознаменува началото на ХVI издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” – Ямбол 2015 на 5 март (четвъртък). В него ще се включат над 500 маскирани, кукери и приказни герои. Карнавалното шествие ще водят трите нови гигантски кукерски маски, които по-късно ще заемат местата си в Алеята на маските в градския парк. Шествието ще започне в 17.30 часа от ул. „Цар Освободител” и ще финишира в градския парк, където в 18.00 часа в района на бившия „Ален мак” ще се състои традиционното пресъздаване на празника Сирни Заговезни - с прескачане на огън, мятане на стрели и „хамкане” на халва.

Гигантски хлопки, рогати инсталации, базар на кукерски сувенири са само част от атракциите в пътуването през града на кукера в градския парк.

Громолене от хлопки ознаменува началото на Кукерландия
netinfo

Първата фестивална вечер ще има своя завладяващ финал в 18.30 часа с концерта на чуждестранните участници, озаглавен „Празник без граници”.