Аварира преливник на язовир в стралджанското село Маленово
Аварира преливник на язовир в стралджанското село Маленово / netinfo

Малко преди обед днес преливникът на язовира в землището на Маленово в община Стралджа аварира и  водата се изтича в района. Според представителите на Гражданска защита, които веднага пристигнаха на място, няма опасност от нанасяне на щети за хора, животни или посеви.

Останалите 39 язовира на територията на общината също са под непрекъснато наблюдение и контрол, като особено внимание се обръща на 7-те потенциално опасни  хидротехнически съоръжения  в землищата на селата Каменец, Тамарино,  Недялско и др. Два пъти в годината те се проверяват от комисии, назначени от областния управител и от кмета на общината.

Всички язовири на територията на общината са строени през 60-те години на миналия век. Днес те са отдадени на концесия или под наем като общината не изпуска от внимание състоянието им. Концесионери и наематели са изрично предупредени да наблюдават непрекъснато съоръженията и да докладват на кмета за евентуална опасност.

Състоянието на  язовирите на този етап е стабилно, при част от тях водата преминава през преливниците, изпусквателните съоръжения са отворени. Студът създава предпоставка за блокиране топенето на снега и така дава възможност за по-спокойно оттичане на водите. На този етап се отчита, че нивото  на реките Мараш и Мочурица се запазва. Екипи на „Напоителни системи”, които преди дни освободиха образувалата се тапа в предмостието на река Мараш, поддържат в готовност техника в близост до дигите край село Атолово, за да реагират при евентуална опасност от разлив. Според зам.-кмета на общината Иван Иванов, сега опасността е от ледоход, който може да затрудни оттичането на водите и да заплаши мостови съоръжения.