86 наказателни дела в Районен съд – Сливен, приключили с присъда, са били обжалвани през 2011 г.
86 наказателни дела в Районен съд – Сливен, приключили с присъда, са били обжалвани през 2011 г. / Дарик Сливен, архив

86 са обжалваните наказателни дела от общ характер в Районен съд – Сливен през 2011 г., приключили с присъда. След въззивна проверка за същия период са се върнали 68 дела, от които с потвърдена присъда 34, 17 с изменена и 17 дела с отменена присъда. Общият брой на делата от общ характер с влязъл в сила съдебен акт през отчетния период е 687.

Обжалваните наказателни дела от частен характер през годината, приключили с присъда са 24, каза председателят на сливенския съд Ангел Гагашев. След въззивна проверка за същия период са се върнали 20 дела, от които с потвърден съдебен акт са били 9, 5 - с изменен и 6 - с отменен съдебен акт.

Обжалваните наказателни дела от административен характер през годината, приключили с решение са 281. След въззивна проверка за същия период са се върнали 333 дела, от които с потвърден съдебен акт 243, 20 с изменен и 90 дела с отменен съдебен акт.

Отмяната на съдебни актове по наказателни дела се дължи на допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон. „По-голямата част от обжалваните дела са потвърдени, което е показател за добрата работа на съдиите в наказателна колегия” – коментира Гагашев.

Средната натовареност на съдиите в наказателно отделение по отношение на всички наказателни дела за разглеждане в Районен съд – Сливен на база 12 месеца е 25,82 броя, а по отношение на свършените дела е 21,96.