/ Thinkstockphotos
Възобновява се дейността на ферибота между Силистра и румънския град Кълъраш с румънски превозвач, е решила българо-румънска експертна комисия, съобщиха от Областната администрация в Силистра.

Комисията смята, че трябва да се предприемат действия за възобновяване на фериботния терминал Силистра - Кълъраш и това е свързано с пренасочване на тежкотоварните автомобили, преминаващи сега през Силистра, към фериботния терминал.

Румънската фирма-превозвач е осигурила специалисти от корабостроителницата в град Констанца за оглед на металната платформа за приставането на ферибота на пристанището на българския бряг. По искане на фирмата от българска страна е направена геодезическа снимка на терена на ферибота.

Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" има задължението да определи параметрите на драгиране на реката и почистване на пристанището според това какви кораби ще пристават на съоръжението.

Днес за този проблем напомниха отново протестните действия на силистренци на Граничния контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ в Силистра.

Утре тези действия ще продължат, тъй като не се посочва точна дата за започване отново на работата на фериботния комплекс, е неофициалният отговор на протестиращите за получената информация за решението на българо-румънската екпертна комисия.
БТА