/ iStock/Getty Images
Неонатологичното отделение на болницата в Силистра получи като дарение интензивен кувьоз, закупен благодарение на кампанията „Жълти стотинки - деца помагат на деца“. Новата придобивка е на стойност над 16 000 лева и бе предадена официално на завеждащия отделението д-р Румяна Манева от координаторите на инициативата в крайдунавския град - мотоклуб IRON CROSS.

„Децата, където и да се родят, има нужда от качествена апаратура. Кувьозите играят ролята на майчина утроба и те трябва да са изрядни. За 10 години те остаряват, а, като всяка медицинска апаратура, е много важно да са нови и безопасни за децата. През кувьоза минава ток и трябва да сме сигурни, че детето е на най-хубавото място след майчината утроба“, каза д-р Манева.

Две помещения от болницата в Силистра са обзаведени със средства от благотворителна кампания

Тя изрази надежда, че набирането на средства по кампанията ще продължи със същия успех, тъй като отделението се нуждае от подновяване на оборудването. Приемният сектор трябва да бъде дообзаведен с монитор и инфузионна помпа. Нужни са още: полуинтензивен кувьоз, ехограф, пулсоксиметър, отоскоп, термолегло, неонатологични легла, кислородни палатки.

Координаторите на инициативата също не скриха надеждата си, че ще успеят да съберат достатъчно средства за необходимата апаратура. Те споделиха, че призивите за дарения се приемат добре от силистренци и все повече хора откликват.

„Когато посещаваме детските градини, децата много ни се радват. Успяваме да им обясним какво представлява кампанията и колко е важна. Има и много възрастни хора, които даряват по-големи суми.

Продължаваме със събирането на средства, предвидили сме различни инициативи, поставили сме кутии за набиране на дарения, има доста неща, които трябва да се закупят, надявам се да успеем“, сподели Теодор Симеонов от мотоклуб IRON CROSS.

До края на март догодина Силистра ще е столица на инициативата „Жълти стотинки - деца помагат на деца“. През този период и всички събрани средства ще бъдат изразходвани  за закупуване на оборудване за Неонатологичното отделение на МБАЛ-Силистра.

До момента вече са обзаведени две помещения в отделението - приемна и сектор Специални грижи, където е поставен новият кувьоз. Обзавеждането е на обща стойност 5700 лева.

Желаещите да дарят могат да го направят в постоянния пункт за набиране на средства – в базата на мотоклуб IRON CROSS MCC на ул. „Митничарска“ 14, както и по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Над 560 000 лева е общата събрана сума за 14-те години на акцията „Жълти стотинки - деца помагат на деца“,  а със събраните средства е закупено оборудване за детски отделения на 18 болници в 16 български града.

Надсловът "Деца помагат на деца" е същината на благотворителната акция. Целта е да се ангажират повече деца. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на други деца в нужда. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и училищни класове.
БТА