/ iStock/Getty Images
Жена, избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери, е осъдена на 2 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 4 години и 6 месеца, съобщиха от Апелативния съд във Варна.

Апелативният съд е изменил присъда на Окръжния съд в Силистра в частта, с която е бил определен първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието, се посочва в съобщението.

Подсъдимата Силвия Д. е призната за виновна в това, че между 2010 и 2019 година не е платила 4 814,56 лева данък, след като получила 209 дарения от чужбина на стойност над 96 807 лева. Подсъдимата е осъдена и да заплати на Община Кайнарджа сумата от 4814,56 лева ведно със законната лихва.

Производството по делото е проведено задочно, тъй като жената е напуснала страната след привличането й към наказателна отговорност. Съставът на Апелативен съд във Варна е предприел действия по установяване на местонахождението на подсъдимата.

Наредители на паричните преводи са били различни мъже - предимно от Турция, но и от Германия, Испания, Швейцария и Кипър.

Според закона получилите безвъзмездно имущество са задължени да подадат декларация за облагането му с данък и да заплатят дължимия налог в общината по постоянен адрес, пише в съобщението на Апелативния съд във Варна.

Решението на Апелативен съд във Варна, с което е постановено условно наказание на подсъдимата за неплащане на данъци Силвия Д., подлежи на обжалване пред ВКС, се казва в съобщението.
 
БТА