12 кооперации ще бъдат санирани по ОП "Региони в растеж"
12 кооперации ще бъдат санирани по ОП "Региони в растеж" / dariknews.bg
Санирането на първия блок в Нови пазар по европейски проект започна официално днес. Кметът Ивайло Камаджиев даде символично начало на строителните работи по жилищната сграда на ул. Плиска № 84.

Триетажната сграда е построена през 1988 г. и в нея има 6 апартамента. Разгъната й застроена площ е 1 259,00 м2.

Кооперацията ще получи топлоизолация на стените и таваните, дограмата ще бъде сменена с ПВЦ, покривът ще бъде подменен, ще бъде изградена и мълниезащитна инсталация. 

12 кооперации ще бъдат санирани по ОП "Региони в растеж"
dariknews.bg


Дейностите са доста, ще обхванат и зимния период, но ще се направи така, че живеещите няма да са потърпевши от метеорологичните условия. Няма да разкриваме блок срещу зимата. При лошо време ще преустановим строителните дейности, те ще стартират отново при подходящи условия, каза Ивайло Камаджиев.

Тази сграда е първата от общо 12 сгради, които ще бъдат санирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.“. Кметът на Нови пазар заяви, че до 2 месеца ще започне работа и по останалите сгради. 

Санират сградата на общинска администрация в Нови пазар

Освен тях още три обществени сгради - тези на полицията, пожарната и Общината също ще бъдат ремонтирани със средства от европейската програма.

Срещнахме известни трудности, защото трябваше да убедим хората да направят сдружения и да кандидатстват, но успяхме да направим тези проекти и да оползотворим цялата сума, каза Ивайло Камаджиев.

12 кооперации ще бъдат санирани по ОП "Региони в растеж"
dariknews.bg

Стойността на санирането е близо 3 500 000 лв. за 12 сгради, като още толкова са отпуснати по евро програмата и за обществени сгради. 

В Нови пазар има 8 блока, които чакат саниране по националната програма за енергийна ефективност.

Там има известно забавяне, но ще направим всичко възможно до края на година да стартира и тази програма, каза Ивайло Камаджиев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.