Във връзка с постъпило в Община Шумен искане за провеждане на мирен протест в памет на 22-годишната Светомира Станчева, която загина при тежка катастрофа на кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“ в града, се въвеждат промени в движението по булеварда. За протеста, който ще се състои в неделя, когато се навършват 40 дни от тежката катастрофа, при която загина младата жена, съобщават в социалните мрежи и родителите ѝ. 

След смъртта на Светомира: Нов протест пред съда в Шумен

От 16:00 до 16:30 часа на 6 ноември временно ще се затвори за движение южното платно на бул. „Симеон Велики“, от ул. „Станционна“, в посока към кв. „Тракия“, до кръговото кръстовище на улиците  „Преспа“ и ул. „Строител“; северното платно на бул. „Симеон Велики“,  от кръговото кръстовище на улиците „Преспа“ и ул. „Строител“ до кръстовището с ул. „Станционна“, както и подходите за двата хипермаркета на булеварда, в района на кръговото кръстовище, където загина младата жена. За времето от 16:00 до 16:30 часа на 6 ноември се спира и автомобилното движение от бул. „Плиска“, по бул. „Симеон Велики“, след кръстовището с ул. „Индустриална“, отбелязват от общинския пресцентър. 

Шествие в памет на 22-годишното момиче, загинало при катастрофата в Шумен

Определени са обходни маршрути. Временните промени в организацията на движение ще бъдат обозначени с необходимата вертикална сигнализация, допълват от пресцентъра на общината. 

Припомняме, че младата шуменка загина при катастрофа на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“ в града. Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест бе поставен 18-годишният водач Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата. 

Родителите на загиналото момиче при катастрофата в Шумен подготвят протест (ВИДЕО)

Общинската комисия по безопасност на движението в Шумен на заседание вчера реши като първи мерки за ограничаване на пътните произшествия на кръговото кръстовище, където загина Светомира, да бъде поставена светлинна сигнализация, указваща максималната скорост за движение в участъка, както и да се монтира стационарна камера за следене на скоростта.

Развитие по случая с катастрофата в Шумен, при която загина младо момиче (СНИМКА)

Кръговото кръстовище в Шумен не отговаря на нормите. „В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия“, според експертно мнение на Европейския център за транспортни политики.  

Разследването за катастрофата в града, при която загина младата жена, е поето от националното следствие. Освен това прокуратурата е започнала разследване по случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на МВР. 
БТА