"Забавянето на някои институции ни накара да излезем отново и да поискаме промяната да бъде постигната сега", каза на днешния протест Анатолий Станчев, бащата на 22-годишната Светомира, която загина в пътен инцидент в центъра на Шумен. Десетки шуменци се събраха на протестен митинг пред съдебната палата в града. Те настояват случаят да не бъде забравен и да получат справедливост.

протест Шумен
DarikNews.bg

Анатолий Станчев посочи, че продължава да вярва в работата на институциите. 

протест в Шумен
DarikNews.bg

Искаме промяна, справедлив процес, сканидараха младежи.

Фаталният инцидент с момичето  стана на 28 септември на едното от кръговите кръстовища на бул. Симеон Велики в Шумен.

протест Шумен
DarikNews.bg

Автомобилът, управляван от 22-годишната Светомира, бе ударен от кола, зад волана на която бе 18-годишният Жечко Кюркчиев. Неговата проба за наркотици, дадена на полеви тест, бе положителна, но по време на гледането на мярката за неотклонение се оказа, че Жечко не е имал наличие на наркотици в пробите, дадени за изследване.

Според прокуратурата по време на инцидента той се е движен с близо 94 км/ч, като и свидетелските показания сочат скорост над 80 км/ч. В деня, в който той бе пуснат под "домашен арест" пък автомобилът Волво, който Жечко управлявал при фаталния инцидент, изгоря на паркинг на МВР.

протест Шумен
DarikNews.bg

Случаят придоби национален отзвук, като делото бе прехвърлено към Национална следствена служба. Междувременно се породи и дискусия доколко кръговото кръстовище, на което стана инцидента, е безопасно, след като от Европейския център по транспортни политики заявиха, че кръговото не отговоря на изискванията. Затова и Община Шумен е отправила покана към проектанта и представител на фирмата, която е извършила строителния надзор на кръговото кръстовище, да бъдат изслушани по време на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението, която ще се проведе на 26 октомври.

протест Шумен
DarikNews.bg

протест в Шумен
DarikNews.bg