Влагат повече от 1,5 милиона лева в преасфалтиране и кърпене на улици в Търговище
Влагат повече от 1,5 милиона лева в преасфалтиране и кърпене на улици в Търговище / Борислав Курдов

Общинският съвет в Търговище взе решение с което упълномощи кмета на общината д-р Дарин Димитров да подпише договор за безвъзмездно и временно прехвърляне правото на експлоатация и поддържане на новоизградените водопроводи и канализация по водния цикъл на ВиК-дружеството в града. Дружеството ще извърши последващите действия като свързване на новата със старата мрежа и свързването на отделните абонати. А с всичко това е свързано и поетапното обновяване на уличните настилки в Търговище. По този повод нарочна пресконференция дадоха кметът Димитров, управителят на „ВиК"-Търговище Явор Миланов и главният инженер в общинската администрация Димо Димов.
В началото д-р Димитров припомни, че „ВиК"-проектът бе финализиран в края на миналата година. По него бяха изградени 25 164 метра нови водопроводи на стойност 6,5 милиона лева както и 7 386 метра канализация за близо 2,5 милиона лева. Сега общината предоставя правото върху обекта за да се довърши работата по подвързване на новата мрежа и изграждане на отклоненията към различните абонати. „Предстоящите дейности са извън проекта за рехабилитация на системата", каза д-р Димитров.
От своя страна Явор Миланов започна с това, че за да заработят тези 25 километра нови съоръжения, в тях трябва да има вода. За да стане това ще трябва да бъдат направени 123 връзки между старата и новата водопроводна мрежа. Освен това ще трябва да бъдат свързани 917 сгради, където общите водомери ще бъдат заменени с нови. Едва тогава потребителите ще започнат да получават вода от новата мрежа. „Ангажираме се всички дейности да ги свършим за шест месеца, като за начало приемаме първи април", каза г-н Миланов. Той заяви, че осем от връзките вече са готови. За да бъде спазен този график, по новите задачи работят две аварийни групи в шест дни от седмицата. Във всички тези дейности „ВиК" Търговище ще инвестира близо 280 000 лева.
Миланов обобщи, че е подменена само около 30% от съществуващата водопроводна мрежа в Търговище. Затова той не очаква голям спад в загубите на вода по тръбите, които към момента са около 51%.
Относно ремонтите по улиците в Търговище, кметът д-р Дарин Димитров заяви, че в капиталовата програма на общината са предвидени около 1,5 милиона лева. В това число 585 000 лева са субсидия от републиканския бюджет, а останалите са собствени средства на общината. За цялостно преасфалтиране и обновяване са предвидени 12 улици в града и една в Стража. Отделно от това в момента се изкърпват дупките по маршрута от ул. „Паисий", през бул. „М. Андрей" до кръговото при ОМВ, който е част от Националната пътна мрежа. Изпълнителите на тези дейности от „БКС-Търговище" вече са изкърпили над 660 кв. м. дупки. Други 550 кв. м. са били изкърпени от „Флора".
Служители на специалното звено, изградено към общинското мероприятие „Флора", работят по участъците от общинската мрежа, като улиците „Кубрат" и „Хаджи Димитър". Тези дни работниците ще се насочат към района на Изложението и Панаира. А по-късно предстои да се работи по бул. „Цар Освободител", бул. „Трети март". Това е по програмата ни за текущи ремонти, която е отделно от капиталовата, каза кметът.
Сроковете, които сме си поставили, касаят главно завършването на дейностите, обясни Димо Димов. Само обновяването на най-големите обекти - ул. „Раковски" и ул. „Опълченска" имат за краен срок 30 ноември 2016 г. Останалите трябва да бъдат завършени до края на месец август, каза още той.
Димов поясни, че в капиталовата програма за цялостно обновяване са включени и участъци от два пътя от общинската мрежа. Това са Разбойна -Стража-Черковна и Бряг-Съединение.
Отделно от всичко това, фирмата-изпълнител на „Водния проект" започва ремонтни дейности по участъци, които са пропаднали след полагането на асфалта. Те ще работят и по участъци, които са останали недовършени заради падането на снега, обясни Димов. „Изчаква се само да заработи базата за асфалтова смес на „Пътинженериг", което ще се случи около 15 април", каза още той.