Георги Сава Раковски
Георги Сава Раковски / NOVA
Сдружението "Златен век" подари на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Шумен отливка от черепа на Георги С. Раковски, по повод 200- годишнината на българския революционер и възрожденец.

При връчването на дарението беше съобщено, че ще започне дарителска акция за изграждането на паметник на Раковски в областния град.

Дарението на музея е бронзова отливка от копие на черепа на Георги С. Раковски, от Сдружение "Златен век", в полза на Шумен, отбеляза Любомир Алексиев - представител на сдружението.

"Ние сме представители на Центъра за културно наследство "Златен век" и сдружение със същото име. Поставили сме си за цел всички наши родолюбиви инициативи да са в ползу роду; да се грижим и спомагаме всичко направено за България да остане в паметта ни; да помним делата на предците си, които изградиха образът на съвременна България", заяви Алексиев.

"Благодаря за самата инициатива и за дарението - отливката на черепа на Георги С. Раковски, който е родоначалник на българската революция. Много се радваме с колегите от Регионалния исторически музей в Шумен, че тази ценна реликва е подарена и ще бъде съхранявана в нашите фондове".

Възнамеряваме да стартираме една инициатива, към 6 декември, за Деня на дарителя - да изложим реликвата, свързана с Раковски, заедно с още едно значимо дарение, направено от родственика на Добри Войников. В експозицията ще бъде включена дарената колекция от старопечатни книги на Войников - 122 единици старопечатни книги“, каза Димитър Стойков - главен уредник на музея в отдел "История на българските земи 15-19 век"..

 
БТА