/ Личен архив
Няколко събития по повод на 150 години от издаването на "Цариградската" или "Славейковата" Библия се организират в Шумен от Сдружение "Извор за бъдеще", Университетското издателство "Свети Климент Охридски" и Центърът за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев", това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Изложба, книга и филм ще представят историята на превода на Петко Славейков на Библията и нейното издаване на български език през 1871 г., в специално изградена шатра пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев" в града. Там е подредена и изложба, посветена на книгата. Текстови материали и интерактивна стена пък представят сентенции от Свещеното писание, както и за значението на "Цариградската" Библия в утвърждаването на българския книжовен език.

Интерактивният филм, озаглавен "Битката за кутията", в който зрителите ще научат интересни истории и факти от дебат между ученици в 12-ти клас, ще бъде прожектиран от днес до събота, от 19.00 часа, в шатрата.

Там ще бъде представена и книгата на издателството на Софийския университет "150 години "Славейков" превод на Библията". Всеки посетител ще получи като подарък и специалното издание, в което български учени обясняват ролята на Библията в нашата история.