ТСБ-Шумен с регионални инициативи в годината на статистиката
ТСБ-Шумен с регионални инициативи в годината на статистиката / netinfo

Териториалното статистическо бюро в Шумен планира регионални инициативи, по повод 2013 година, която с решение на ООН е обявена за Международна година на статистиката. Сред тях ще са срещи със студенти, ученици, изложба на статистически издания и съвместни прояви с други ведомства. Честването на Международната година на статистиката в Шуменско стартира още през януари, когато директорът на статистическото бюро в Шумен Атанасула Настева се срещна с 26 курсисти по проект „Взех живота си в свои ръце". Тя ги запозна с организацията на дейността на институцията в Шумен.

С най-голям интерес тогава беше посрещната предоставената им възможност да попълнят анонимна анкетна карта, за изследване на мнението им относно статистиката, степента в която са се докосвали до статистическата информация, познанията им за органите на европейската статистика. Анализът на резултатите сочи, че под една или друга форма, всички участници са чували статистически данни, основно за страната, шуменския регион и сравнителни числа за България и други европейски страни. За над 73% от анкетираните, основен източник на такава информация са националните медии, а за всеки трети - регионалните вестници, радиа и телевизия. Близо 62% от тях обсъждат с приятели и познати статистическите числа, ако са по тема, която ги интересува. Най-голям интерес предизвикват статистиката за безработицата, доходите, разходите, инфлацията.


ТСБ-Шумен приканва всички, които са съпричастни с Международната година на статистиката да се регистрират в сайта на Statistics2013 , като по този начин изразят подкрепа към българските статистици.

http://www.statistics2013.org/iyos/join.cfm