/ БГНЕС
Две интересни и редки астрономически събития ще се случат тази нощ. Това са пълно лунно затъмнение и Велико противостояне на Марс.

Най-често интересните явления съответстват на подреждане на тези три тела почти на една права, отбелязва проф. Диана Кюркчиева, директор на Астрономическата обсерватория в Шумен.
 
При лунно затъмнение телата са подредени в последователност Слънце - Земя - Луна.

Явлението на 27 юли ще бъде впечатляващо не само с това, че ще се наблюдава последователно целият набор от лунни затъмнения, но и с това, че продължителността на затъмнението е една от възможно най-големите - общо над 6 часа.
Броени часове до най-дългото за века „кърваво“ лунно затъмнение

Полусенчестото затъмнение ще започне в 20.15 ч. и ще премине в частично в 21.24 ч. Пълното затъмнение ще бъде в интервала от 22.30 до 0.15 ч. Цялото събитие ще завърши в 2.30 ч. след полунощ с края на полусенчесто затъмнение

Наблюдението на Марс ще е възможно едва след 23.00 ч. 

Задават се Кървава луна, най-дългото затъмнение на века и Марс в опозиция
 
По време на противостояне Марс се вижда цяла нощ и има най-голям блясък поради близостта. Поради елиптичността на орбитата на Марс разстоянието на планетата до Земята по време на опозиция може да бъде различно. Когато това разстояние е под 0,4 астрономически единици, се нарича Велико противостояне. Такива събития за Марс се случват през 15 или 17 години.

Необичайните събития в небето не трябва да ни притесняват, успокоява експерт

Всеки желаещ да види пълното лунно затъмнение и Велико противостояне на Марс може да го направи в Астрономическата обсерватория на Шуменското плато.

Наблюдението на космоса от ще започне в 20.00 ч. и ще продължи до 1.00 ч. след полунощ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.