Броени часове делят поклонниците на небесните спектакли от две впечатляващи събития - най-дългото за века "кърваво" лунно затъмнение и най-близкото от 15 години отстояние на намиращия се в опозиция Марс от Земята, съобщават световните агенции.
 
Любители и професионалисти ще вперят погледи към небето, за да наблюдават на 27 юли дългото близо 1 час и 43 минути лунно затъмнение и Марс, който ще се намира "само" на 57,6 милиона километра от Земята и ще изглежда впечатляващо ярък.

Задават се Кървава луна, най-дългото затъмнение на века и Марс в опозиция
 
В България явлението ще започне в 21.24 ч. на 27 юли, а пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли.
 
Астрономическата обсерватория на Шуменското плато организира наблюдение на лунното затъмнение и на Марс. Телескопите на обсерваторията ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да наблюдават астрономическите събития в реално време.

Обсерваторията кани: Да видим 2 редки астрономически събития
 
Пълното лунно затъмнение ще продължи 1 час, 42 минути и 57 секунди. Преди и след него ще се наблюдава частично затъмнение, което означава, че Луната ще прекара в сянката на Земята общо 3 часа и 54 минути, съобщава Ройтерс, позовавайки се на НАСА.
Слънчевата светлина ще бъде блокирана от Земята при преминаването ѝ пред Луната. В резултат на това естественият ни спътник ще се вижда "кървав", което е необичайно. Обикновено при затъмнение Луната изглежда черна.
 
"Очаква ни прекрасна гледка - два ярки обекта в небето. Подобен изглед е в състояние да докосне човешката душа и е благодат за фотографите. Отделете време да погледнете към небето и да се насладите", казва Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество.

Януари 2018 година: Супер синя кървава Луна (СНИМКИ)
 
Впечатляващото лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Европа, Африка и Близкия изток между залез и полунощ на 27 юли и в голяма част от Азия и Австралия между полунощ и изгрев на 28 юли. Северна Америка обаче ще пропусне небесния спектакъл.
Лунните затъмнения са по-редки от слънчевите, но за сметка могат да бъдат наблюдавани от повече хора.
 
Следващото, макар и не толкова продължително затъмнение ще бъде през януари следващата година, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко над един час. Подобно на предстоящото явление с продължителност близо два часа няма да бъде наблюдавано отново до август 2036 г., отбелязва в. "Дейли стар".

Марс ще е най-близо до Земята от 15 години
 
По същото време Марс ще бъде в опозиция, т.е. ще се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. Червената планета вече изглежда по-ярка от обичайното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда. Яркостта се дължи на най-близкото отстояние на Марс от Земята от 15 години.

Марс
Марс ще бъде в опозиция Thinkstock/Getty Images

Прашната буря, която бушува от известно време на Червената планета, не пречи на гледката от Земята, и дори я прави по-ярка, тъй като прашните частици отразяват слънчевата светлина, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Марс не се е бил на толкова близко разстояние от Земята от 15 години. През 2003 г. двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години - 55,7 милиона километра. От НАСА отбелязват, че подобно приближение няма да се случи отново до 2287 г.
 
Следващото макар и не толкова близко отстояние между Земята и Марс ще бъде наблюдавано през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 милиона километра.

Наближава пикът на метеорния поток Южни Делта Аквариди
 
И ако двете редки явления не са достатъчни, поклонниците на небесните спектакли могат да се оглеждат и за падащи звезди - на 27 и 28 юли ще бъде максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА