През януари 2018 година стотици хора гледаха как Луната изчезва, а след това се появява червенееща, откъдето и името кървава
През януари 2018 година стотици хора гледаха как Луната изчезва, а след това се появява червенееща, откъдето и името кървава / БГНЕС
Две интересни и редки астрономически събития ни очакват в нощта на 27 юли – пълно лунно затъмнение и Марс в опозиция (планетата ще е в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята).

Януари 2018 година: Супер синя кървава Луна (СНИМКИ)
 
Лунното затъмнение ще започне около 20.15 часа и ще продължи до около 2.30 часа след полунощ. Пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли, като Луната ще бъде в червеникав цвят (откъдето и името Кървава луна). То ще е най-дългото за XXI век.
 
Другото явление на 27 юли е свързано с подреждането на Слънцето, Земята и Марс в една линия, а конфигурацията се нарича опозиция или противостоене. Тогава Марс е най-близо до нашата планета, вижда се цяла нощ и има най-голям блясък, поради близостта.

През лятото Марс ще е най-близо до Земята от 15 години
 
Астрономическата обсерватория на Шуменското плато организира наблюдение на лунното затъмнение и на Марс, съобщиха директорът на обсерваторията проф. Диана Кюркчиева и уредникът ѝ Станислава Тодорова.

Обсерваторията кани: Да видим 2 редки астрономически събития
 
Телескопите на обсерваторията ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да наблюдават астрономическите събития в реално време. Те ще получават и информация за това което виждат.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА