Супер синя кървава Луна
Супер синя кървава Луна / БГНЕС
Изключително рядко заради размера на  спътника ни лунно затъмнение осигури  впечатляващ спектакъл на много места по  света, съобщиха световните информационни  агенции. 

Вижте снимки на красивия небесен спектакъл

Стотици хора се събраха в Калифорния посред нощ, за да гледат как Луната изчезва, а след това се появява червенееща, откъдето и името "кървава". Тя беше наречена също "синя", защото това е второто пълнолуние за месеца и "суперлуна", заради близостта ѝ със Земята.
 

На 31 януари задължително погледнете към небето

Спектакълът беше най-хубав в Хавай и Аляска, заедно с канадския Юкон, Австралия и Азия. Западните части на САЩ също предлагаха добри възможности за наблюдение на Луната, както и Русия. По-голямата част от Европа, Африка и Южна Америка обаче пропуснаха шоуто заради дневната светлина. 

В обсерваторията "Грифит" в Лос Анджелис, стотици хора чакаха повече от пет часа с надежда да са сред 2000-те зрители, допуснати в нея. Затъмнението започна в 3,45 ч. местно време (11,45 ч. по Гринуич.) - черна сянка плъзна по белия диск. Един час по късно Луната беше напълно затъмнена и когато започна да се показва отново, медни оттенъци оцветиха повърхността ѝ. 

луна
Thinkstockphotos

Космически подарък за Новата година: Първата Суперлуна за 2018 г (СНИМКИ)

НАСА осигури излъчване на живо от наземни телескопи през цялото лунно затъмнение.  Синя и кървава суперлуна не е наблюдавана в Северна Америка от 152 години - от 31 март 1866 г. В части от Европа, Африка и Азия подобен феномен е наблюдаван на 30 декември 1982 г. 

Лунно затъмнение – наблюдавайте събитията, но не вземайте важни решения (ВИДЕО)

Суперлуна се нарича пълната Луна, когато е на по-малко от 364 000 километра от Земята, и изглежда по-голяма и ярка от обичайното. В пика на днешното затъмнение разстоянието до нея беше 360 200 км. Затова Луната изглеждаше със 7 процента по-голяма.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА