/ Дарик-Шумен
2 интересни и редки астрономически събития ще се случат в нощта на 27 юли. Всеки желаещ да види пълното лунно затъмнение и Велико противостояне на Марс може да го направи в астрономическата обсерватория на Шуменското плато.
 
Проследяването на лунното затъмнение ще се провежда с 15 см телескоп, а на Марс – с 40 см телескоп, към които за целта ще бъдат монтирани електронни окуляри.
 
Космическата гледка ще бъде представена на големи екрани в реално време. Най-често интересните явления съответстват на подреждане на тези три тела почти на една права.
 
При лунно затъмнение телата са подредени в последователност Слънце-Земя-Луна. Явлението на 27 юли ще бъде впечатляващо не само с това, че ще се наблюдава последователно целият набор от лунни затъмнения, но и с това, че продължителността на затъмнението е една от възможно най-големите – общо над 6 часа , обясни Диана Кюркчиева, Директор на Астрономическата обсерватория
 
Наблюдението на Марс ще е възможно едва след 23:00 часа. 

По време на противостояне Марс се вижда цяла нощ и има най-голям блясък поради близостта. Поради елиптичността на орбитата на Марс разстоянието на планетата до Земята по време на опозиция може да бъде различно. Когато това разстояние е под 0.4 астрономически единици, се нарича Велико противостояне. Такива събития за Марс се случват през 15 или 17 години.
 
Наблюдението на космоса от обсерваторията в Шумен ще започне в 20:00 часа на 27 юли и ще продължи до 1:00 часа след полунощ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.