Средновековни еротични графити ще са хит сред туристите във Велики Преслав
Средновековни еротични графити ще са хит сред туристите във Велики Преслав / Исторически музей Велики Преслав
Средновековни графични рисунки с еротично съдържание са най-новата атракция за туристите, посещаващи Стария Велики Преслав. Рисунките са четири и са датирани от IX-XI век. Те се намират на източната крепостна стена, това съобщи директорът на НИАР „Велики Преслав” Александър Горчев.

Графитите са били проучени в периода 1968-1975 година, но до сега не са добили популярност, уточни Горчев. Той добави, че не е ясно кой е автор на еротичните рисунки, но се предполага, че може би това са били войници или занаятчии.

Една от теориите за тези рисунки е, че те са повлияни от езическите култове, които все още са били силни, макар че България вече е била християнизирана.

Ръководството на резервата има идея тези рисунки да бъдат популяризирани чрез създаването на Алея на любовта и секса в Средновековен Преслав. Пътеката ще преминава покрай стената с еротичните изображения, а в края й ще има табла, на които туристите ще могат сами да нарисуват своите графити, съобщи още Александър Горчев.

Ако се съди по майсторството, с което са нарисувани тези картинки, може да се каже, че сексуалния живот на средновековните жители на столицата определено е бил на ниво, заключи Горчев.

Чуйте още от интервюто с Александър Горчев в прикачения файл.