Спецоперации и беседи по повод Седмицата по безопасност на движението в Шуменско
Спецоперации и беседи по повод Седмицата по безопасност на движението в Шуменско / netinfo

ОД на МВР-Шумен организира редица инициативи по повод Третата глобална седмица на ООН за безопасност на движението по пътищата. Кампанията "Спаси живота на децата" започва днес и ще продължи до 10 май. Тя се провежда под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Идеята й е да се постигне положително въздействие върху всички участници в движението по пътищата.

Сред предвидените инициативи в област Шумен са беседи с ученици, родителски срещи и специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол" за използването на обезопасителни системи за деца, колани, защитни каски и правоспособност на водачите на моторни превозни средства.

В 12:00 часа на 8 май пък ще бъде почетена паметта на жертвите в пътни инциденти с подаване на светлинна и звукова сигнализация от патрулни автомобили и с едноминутно мълчание. Полицейските коли ще бъдат разположени в районите на детски и учебни заведения, намиращи се в близост до възлови кръстовища.

Специализираните полицейски операции ще продължат през цялата седмица, като такива ще има на териториите на общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново.

Според статистиката в резултат на пътно-транспортни произшествия през миналата година в областта е загинало 1 дете, а ранените са 49. От тях 28 са били пътници, 18 - пешеходци, а 3 - водачи. В страната загиналите при пътни инциденти деца през периода 2011 - 2014 г. са 114. Още 4346 деца пък са получили различни наранявания. Голяма част от тях са останали с трайни увреждания за цял живот.