Прошка
Прошка / Dariknews.bg, архив
Сирни заговезни
92709
Сирни заговезни
  • Сирни заговезни
Днес в търговищките села Стража и Пробуда с различни програми се отбелязва празникът Сирни заговезни. Кметствата и читалищата в населените места са подготвили богата програма от народни обичаи и възстановка на стари традиции за жителите си. В Стража ще оратуват с оратници, а в Пробуда ще гонят злите сили с кукери.
Традиционен общоселски празник за Сирни заговезни организира кметството в село Стража, община Търговище. Освен запалване на огън и обичая „хамкане“, организаторите са подготвили богата фолклорна.  Ще се проведе и традиционното състезание по въртене на оратник, разказа секретарят на  читалище „Развитие” Илияна Петрова. За гостите са осигурени вино и мезета.
С гонене на злите духове с кукери ще бъде отбелязан празникът в село Пробуда. Местни жители, облечени в традиционните маски и костюми, със саби и чанове, ще обиколят улиците на селото. Малко преди обед пред читалището ще бъде запален големият огън. Тук е подготвена изложба на баници. Ще бъде пресъздаден и обичаят „хамкане“. Според него най-възрастният мъж от семейството завърта червен конец със завързано яйце над главите на децата, които трябва да го уловят.