Пускат парното в Шумен
Пускат парното в Шумен / sxc.hu

„Булгаргаз" ще възстанови подаването на газ към ТЕЦ-Шумен още тази вечер, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков след среща с кмета на Шумен Красимир Костов и директора на „Булгаргаз" Димитър Гогов по повод обявената кризисна ситуация в града.

ТЕЦ- Шумен не функционира от края на предишния отоплителен сезон заради натрупани задължения на стойност 12 милиона лева.

„Булгаргаз" възобновява подаването на синьо гориво заради високата заболеваемост от грип в Шумен, обясни министър Трайков. От своя страна кметът на Шумен Красимир Костов се ангажира с повишаване на събираемостта на сметките за парно и изготвяне на нов график, по който ще се изплащат задълженията.

Парното в Шумен ще бъде усетено в събота сутрин заради технологичното време за подгряването на котлите.

В по-дългосрочен план шуменският кмет се ангажира с разработването на проект за публично-частно партньорство между общината и инвеститор, като в рамките на проекта ТЕЦ-ът ще бъде финансово стабилизиран.

През следващата седмица разговорите с министър Трайчо Трайков по проблемите на ТЕЦ ще продължат, каза Красимир Костов. В тях ще участва и областният управител Димитър Александров. Заедно ще отстояваме позициите на шуменци, заяви по този повод Костов и изрази удовлетворение от решаването на проблема с топлото.