Преструктурират дома за медико-социални грижи за деца в Търговище
Преструктурират дома за медико-социални грижи за деца в Търговище / Пресцентър областна администрация - Търговище

През април 2013 г. ще започне Преструктурирането на Дома за медико-социални грижи за деца в Търговище. Това бе решено на заседанието на Координационния съвет по деинституционализация, което се състоя в областната администрация в Търговище.

Тема на заседанието са били варианти за осигуряване на добра грижа по време на ремонта на сградата за настанените там 28 деца. Първият бе осигуряване на възможност за отглеждане на децата в дома по време на ремонта, а вторият - възможности за извеждането на децата и персонала в друга сграда. Решено бе децата да останат в Дома, за да се избегне стреса от преместването им. Още повече, че към момента на територията на община Търговище няма подходяща сграда, която да  приюти децата. Преструктурирането на Дома през 2013 г. ще продължи осем месеца, след което в него ще се предоставят шест типа услуги.

От началото на годината през институцията са преминали общо 52 деца. През периода са осиновени 11 деца в България и три в чужбина. Три деца са реинтегрирани в семействата си, а 5 са настанени в приемни семейства. Почти половината от децата, които се отглеждат в Дома постъпват директно от АГО-отделенията. По данни на регионалната дирекция „Социално подпомагане", в момента има три подадени заявления от приемни семейства, изявили желание да отглеждат деца до 3 г.