Преславското златно съкровище
Преславското златно съкровище / dariknews.bg
Преславското златно съкровище ще огрее Лувъра
92470
Преславското златно съкровище ще огрее Лувъра
  • Преславското златно съкровище ще огрее Лувъра
Преславското златно съкровище е един от експонатите, който ще бъдат представени в Лувъра. Във френския музей ще бъде подредена изложба, свързана с Първото и Второто българско царство под надслов „Епохата на българските царе“. Тя е организирана по повод председателството на Европейски съюз от България през 2018 г.

Представители от Лувъра бяха в музея в Преслав, за да огледат и изберат експонатите, които да заемат място в прочутите френски галерии.

Делегация от Лувъра оглежда експонатите
dariknews.bg

Историята ви е толкова богата, че е трудно да покажем всичко. Затова искаме да акцентираме върху старата столица, която е тук във Велики Преслав и да представим находки от IX и X век, каза кураторът на изложбата Жаник Дюран, който е и директор на Департамента за произведения на изкуствата.

Той заяви, че музеят в Преслав е много богат. Той говори за един много важен момент в изкуството на цяла Европа, този музей е едно съкровище, категоричен бе Дюран.

Българските съкровища са интересни за френската публика
dariknews.bg

Делегацията от Лувъра посочи, че изложбите на съкровища от България са интересни на френската публика. Миналата година посетителите на музея са оценили Тракийското съкровище, като една от петте най-интересни изложби.

България показва в Лувъра в Париж изложбата „Епопея на тракийските царе”

Това е голямо признание за нас и не е случайно, защото сме свързани с един от най-големите периоди на възход в историята на България, каза директорът на музея във Велики Преслав Пламен Славов.

Иконата на Теодор Стратилат
dariknews.bg

Той посочи, че интересът на френските куратори освен към Преславското златно съкровище е бил насочен и към иконата на Теодор Стратилат и към рисуваната преславска керамика.
Иконостасът от бяла глина е единствен по рода си, отбеляза директорът на музея.

Рисуваната керамика също е предизвикала интерес
dariknews.bg

Пламен Славов отбеляза, че са проведени разговори експозиции от Луваъра да бъдат представени и в музея в Преслав.
Обиколките на делегацията от Лувъра в България продължават, за да бъде преценено кои други исторически експонати от България ще бъдат включени в изложбата.