Представят емблематични за XX век предмети в изложба
Представят емблематични за XX век предмети в изложба / netinfo

Изложба „Съхранено от векове - дарено за векове" с емблематични предмети от XX век ще бъде открита в 17:00 часа утре в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен. Това е последната проява на културния институт, свързана с отбелязването на 110-годишнината от неговото създаване. Сбирката е в резултат на откритата през месец май дарителска акция под същия надслов.

В навечерието на Деня на дарителя музеят ще покаже постъпилите дарения - най-интересните и оригинални материали. Сред тях са красиви дамски рокли от 20-30-те години на ХХ в., дарени от Пепа Смядовска; дарението на Стилиян Стоянов - оригинална голяма дървена рамка за фотоснимки, детско кошче и ски от 50-60-те години на ХХ в. и др.; бригадирски карти, значки, и други документи от Иван Бъчваров. Дарител е и Валентин Иванов, предоставил голям брой предмети от бита от 20-60-те години на миналия век, включително пастели от фабриката на Павел Байнов, молив от книжарницата на Любомир Търговски, интересни кутии от бонбони, локуми и други сладки, които за нас днес са само сладки спомени. Изключително ценни са материалите, подарени от Ася Асенова - детски и дамски дрехи от 20-те години на ХХ в. В музея постъпиха и портативни телевизори от 80-те г., радиоапарати и друга техника.

Изложбата „Съхранено от векове - дарено за векове" ще бъде експонирана до края на месец януари 2015 г., а всички дарители, включили се в акцията, ще получат свидетелства за дарение на нейното откриване.