Предлагат законови промени в помощ на децата, жертви на престъпление
Предлагат законови промени в помощ на децата, жертви на престъпление / netinfo
Организаторите на проекта „Участие на децата в правни процедури” ще инициират промени в законодателството с цел да се гарантира интереса на децата, които са свидетели или жертви на престъпления. Това съобщи, на пресконференция днес, председателят на управителния съвет на Института за социални дейности и практики доц. Нели Димитрова. Проектът е финансиран от Европейския съюз и бюджета на Република България и се изпълнява от Института по социални дейности и практики, в партньорство със Съюза на съдиите в България, Фондация “Ничии деца” - Полша и община Шумен.

Според директорът на Окръжната следствена служба в Шумен Нели Миланова, промените трябва да бъдат свързани с участието на децата в тежките престъпления, като убийства и сексуални посегателства. В тези случаи се предвижда детето, жертва на престъпление, да се разпитва само веднъж в досъдебното производство пред съдия и с участието на експерт-психолог. Тези разпити ще бъдат провеждани в т. нар. „Синя стая”, която ще е специално пригодена за да преодолеят децата стреса при участието си в съдебните процедури. Такава стая ще бъде открита на 25 юни в Пазарджик, скоро предстои откриване и в Шумен.

Предложенията за промени в законодателството ще бъдат внесени в Народното събрание чрез Националния съвет за закрила на детето, на който ИСДП е член, и чрез министерство на правосъдието, съобщи Нели Димитрова.

До сега по проекта са обучени две групи, като първата включва магистрати, полицаи и дознатели, а втората – социални работници и психолози.