/ dariknews.bg
Продължава кампанията "С предпазен колан на задната седалка" в Шумен. В нея доброволци от фирми и учреждения ще се срещнат с децата и ще им представят по забавен и интересен и начин информацията за това как безопасно да пътуват в автомобилите.

Вторият етап на кампанията стартира от 20 март  и ще продължи до края на месец март. В нея ще бъдат обхванати близо 1000 деца в първи клас от училищата в Шумен, Плиска и Каспичан и от I до IV клас от селата Марково, Царев брод, Друмево, Ивански, Градище и Мадара.

Ползват ли децата колани и столчета в колите?

Един от партньорите - Татяна Кипрова обясни, че се включват с идея, че децата на България са най-ценното. И ако децата не ги предпазим с колан, със седалки, и не бъдат коректив на своите родители, след години – няма кой самите нас да управлява, каза тя. 
 

Още 960 деца ще станат инспектори по коланите в следващия етап на инициативата С предпазен колан на задната седалка
dariknews.bg

От полицията изнесоха данни, че за седмица от 918 спрени за проверка водачи в Шуменско 120 са били без обезопасителен колан. Глоби са наложени  и на 39 пътници, които са пътували на предна седалка в автомобила и 30, които са били на задната, но също били без колан.

Специални седалки за децата и колани за всички в автомобила - това е задължително при Милен Герчев.

Щом са го създали по закон, значи трябва да се изпълнят нещата. Как няма да им сложим колани – предпазва ги – внезапна спирачка, то се спира. Коланите обаче не винаги са приоритет с цел безопасност, заяви водачът.

През 2018 са санкционирани над 3000 души, които не са ползвали колани в автомобилите.

Още 960 деца ще станат инспектори по коланите в следващия етап на инициативата С предпазен колан на задната седалка
dariknews.bg

Пренебрегва се все още значимостта на коланите, затова е основна задача да популяризираме ползването, казва ком. Йордан Дундаков. Той допълва, че правилният начин е да се възпитат децата от малки, за да могат да бъдат отговорни, когато пораснат. 

Финалът на кампанията „С предпазен колан на задната седалка“ ще бъде на 13 април, когато ще се проведе голям концерт с много игри и забавления за децата в зала „Арена-Шумен“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.