Половината от ухапаните в Шуменско са нападнати от домашни кучета
Половината от ухапаните в Шуменско са нападнати от домашни кучета / netinfo

50 на сто от ухапаните в Шуменска област, от началото на 2008 г., са били нападнати от домашни кучета – това сочи справка в противобесния журнал към МБАЛ – Шумен, където пострадалите са потърсили помощ. В останалите случаи става въпрос за ухапвания от улични кучета и в по-редки случаи от собствени домашни любимци.

Според изнесената информация нито едно от тези домашни четириноги не е било имунизирано против бяс, нито регистрирано в общината. Затова на пострадалите е бил направен пълен курс на ваксина от 5 инжекции. В същото време уличните кучета в Шумен, които са около 3000, задължително са ваксинирани против бяс – съобщават от Немския кастрационен център. Част от тях са минали и през реваксинация. НКЦ работи предимно в Шумен и затова проеблемът с бездомните кучета в селата все още не е овладян.

За периода от 1-ви януари до 15-ти март 20 души ухапани от кучета са посетели противобесния кабинет. Половината от тях са нападнати от бездомни, а другата половина от домашни или дворни кучета. В гр. Шумен са регистрирани 8 случая на нахапани от бездомни песове - съобщават още от Немския кастрационен център.

По данни на РИОКОЗ, публикувани в сайта им, през седмицата от 25 до 29 февруари, трима са ухапани от кучета. Справка в противобесния журнал показва, че само единият случай е в Шумен. Останалите са в селата Велино /бездомно/ и в Гусла /домашно, дворно/.