Пак убиха лисица в Дивдядово, не е ясно дали е болна от бяс
Пак убиха лисица в Дивдядово, не е ясно дали е болна от бяс / снимка: bg.wikipedia.org
Поредната лисица е била убита около 10:30 ч. днес в шуменския квартал „Дивдядово”, научи Дарик. Директорът на РВМС-Шумен д-р Христо Христов каза, че все още не е ясно дали животното е болно от бяс. То не е нападнало хора, било е умъртвено от жители на квартала.

Лисицата е нападнала една кокошка, имала е контакт и с други домашни животни, които ще бъдат ваксинирани.

Проби от хищника ще бъдат изпратени утре за анализ в София. Очаква се резултатите да станат ясни в края на седмицата.

Дарик научи още, че снощи лисица е навлязла в частен двор в квартала, удушила е домашно куче и е избягала. Трупът на кучето е бил прибран в чувал и то ще бъде загробено по указания от РВМС.

Припомням, че миналата седмица в „Дивдядово” бяха убити две болни от бяс лисици.

Вчера два екипа ветеринарни техници започнаха ваксинация на всички домашни животни в квартала, а днес в акцията се включиха още два, заяви Сергей Методиев, главен специалист на кв. Дивдядово.

Кметът на община Шумен Красимир Костов е изпратил писмо до директора на ПП “Шуменско плато” Лидия Кунева, в което я информира за ситуацията и иска разрешение за отстрел на лисици в района на платото около "Дивдядово", съобщиха от общината.

През 2007 година случаите на бяс в Шуменско са 3 - два в Шумен и един в с. Върбяне. На 29 февруари тази година бе регистриран случай на бясна котка, която ухапа човек и дворно куче във Велино.