/ netinfo
Министерството на културата отпусна 7200 лева на Регионалния исторически музей в Търговище. Парите са за изготвяне на проект за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща.

Вече няколко години ръководството на музея търси средства за реставрацията и обновяването на къщата, която е чест от музейния комплекс в Търговище. Тя е построена през 1863 година и е недвижима културна ценност с национално значение, разказа директорът Магдалена Жечева. В момента в Хаджи Ангеловата къща е представена етнографската експозиция.

Според Жечева, необходимостта от спасяване и опазване на тази къща, която е образец на българската възрожденска жилищна архитектура, е належаща. „С годините тя губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо тежко състояние”, каза директорът на Регионалния исторически музей в Търговище.

Изработването на актуален цялостен проект за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща, ще отговори на регламентираните изисквания в Закона за културното наследство, ще идентифицира проблемите, ще даде актуални количествено стойностни параметри.

Това е основна предпоставка, база и готовност към кандидатстване за финансиране осъществяването на реставрацията и консервацията на Хаджи Ангеловата къща. Ще се направи важна и необходима стъпка към спасяването на културна ценност с национално значение и осигуряване на подходяща комфортна и безопасна среда за музейните посетители, екипа на музея и преминаващите покрай сградата граждани. Реализацията на проекта ще даде своя принос към 2018 г. като „Европейска година на културното наследство”.

При реализацията на проекта ще бъдат използвани и средствата, събрани при дарителската акция организирана от търговищки младежи на движението „Arts & Crafts”. Те през лятото на 2017 г. организираха благотворителен базар насочен към съхраняването на Хаджи Ангеловата къща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари