Организират кръгла маса за профилактика на оралните заболявания при децата
Организират кръгла маса за профилактика на оралните заболявания при децата / netinfo

Кръгла маса на тема „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 год. в Република България за периода 2009 - 2014 година" ще се състои в Шумен на 7 ноември. Това съобщи пред журналисти д-р Виолета Алексиева, координатор на програмата за област Шумен. Инициативата стартира в 11:00 часа и ще се проведе в зала 203 в сградата на Община Шумен.

Целта на мероприятието е подобряване познанията и здравната култура в областта на оралното здраве на децата на всички отговорни за отглеждането и възпитанието им, опазване и подобряване на тяхното орално здраве, както и обсъждане кампанията за поставяне на силанти на първите постоянни кътни зъби на децата от 6 до 8 години.

По думите на д-р Алексиева тази година в Шуменско е извършена силанизация на 320 деца от 6 до 8-годишна възраст. „Силанизирането представлява поставяне на покритие върху дъвкателната повърхност на зъбите. По този начин тя се изглажда и не позволява задържането на хранителни остатъци", обясни тя.

До края на програмата остават 20 дни, като по нея работят 8 стоматолози - 1 в Нови пазар, а останалите в Шумен и другите общини на областта. „Знаем, че българинът прави всичко в последния момент, затова се надявам на засилване на активността в края на периода", каза още д-р Алексиева, изказвайки притесненията си от лошата здравна хигиена на децата у нас.