Около 50% от учениците в селата не знаят, какво е СПИН
Около 50% от учениците в селата не знаят, какво е СПИН / netinfo

Кампания под мотото „Знай повече” по повод 1 декември, Световният ден за борба със СПИН, ще се проведе за втора поредна година в община Шумен. Това каза на пресконференция по – рано днес Станчо Станчев от общинския здравен център. Тази година беседи, с ученици от 7 и 8 клас, ще се проведат в учебните заведения в селата Градище, Царев брод, Дибич и Мадара. Те ще са свързани със здравословния начин на живот, като ще се наблегне на рисковото сексуално поведение В училищата от селата на община Шумен се наблюдава, че децата имат в пъти по – ниски знания за СПИН, в сравнение с връстниците си в областния град каза още г-н Станчев. По думите му, една от причините за това е липсата на медицински специалисти в тези училища.

В първата част на кампанията е направена анкета с около 200 ученика. Данните от нея показват, че около 50 % от децата не знаят какво е СПИН, няма ученици , които да са употребявали леки наркотици, а 40% от анкетираните са заявили, че са пушачи. 20% от учениците заявяват, че водят полов живот. „Притеснява ни незнанието на учениците, главно в областта на здравното образование”, заяви още г-н Станчев.

В Шумен Световният ден за борба със СПИН, който тази година ще премине под мотото „Всеки ден е анти СПИН ден. Бъди в час!”, ще се проведе с няколко инициативи, каза д-р Елена Лазарова от РИОКОЗ – Шумен. Тази година кампанията е насочена към младите хора и широката общественост. Целите са да се подобри информираността на младите, относно развитието на заболояването и да повиши чувствителността им по отношение на проблема. Като косвени цели на кампанията са поставени, стимулирането на младите хора да се предпазват от инфектиране с вируса, като ползват презервативи и да проверяват своя ХИВ статус.

В тази връзка ще се проведат и безплатни и анонимни прегледи за СПИН, от 24 ноември до 5 декември в сградата на РИОКОЗ – Шумен. През миналата година над 200 души са се изследвали. „В Шумен до сега, при изследвания, няма регистриран случай на носители на вируса”, заяви д-р Лазарова.

От шуменският Младежки червен кръст, са подготвени две обучения с ученици от 8 и 9 клас от 4-ри училища в града и концерт в Младежкия дом, който ще се проведе на 26 ноември. На 1 декември, по централната улица на града, ще се раздават червени панделки, символ на борбата със СПИН, както и ще се запалят свещи под формата на панделката, на стъпалата за комплекс „Създатели на българската държава”.