Общината няма да заплати консумативите на Клуба на културните дейци-Шумен
Общината няма да заплати консумативите на Клуба на културните дейци-Шумен / netinfo

Oбщина Шумен не може да заплати дължимите суми за консумативи на Клуба на дейците на културата /КДК/ в Шумен, заяви по – рано днес, зам. – кмета по култура и образование Живка Тонева. Тя подчерта, че ако бъде направен такъв компромис, това означава, че трябва да се поемат разходите и на други подобни организации. Г-жа Тонева изказа категоричното си несъгласие с това, че общината е обвинена в липсата на културна политика към художествено – творческата интелигенция в града. По думите й общината е оказала финансова подкрепа на множество организации и културни събития, които са били придружени с конкретни цели, дейности и необходими документи.

Управителният съвет на Клубът на културните дейци в Шумен отправи искане към общинска администрация, да поеме сумите за консумативи на клуба. Това искане беше направено по време на днешното заседание на Постоянната комисия по култура, културно – историческо наследство към община Шумен. Друго от исканията беше, общината да отпусне една щатна бройка с минимална работна заплата, за длъжността организатор на клуба.„Нашите искания са да работим съвместно с общината, но не сме получили никакви финансови средства, от вчера нямаме и ток”, заяви Нина Димитрова, секретар на КДК. По този повод е и оставката на председателят Иван Карадочев, каза още тя.

По думите на г-жа Тонева, общината работи активно в областта на културата и посочи конкретни суми, които са отпуснати тази година. Общият бюджет за култура за годината е 3 247 014 лв., към момента са усвоени около 90 % от тези средства. Клуба е необходим на Шумен и ние искаме да работим съвместно с членовете му, каза още тя. През тази година КДК е дал две заявки за финансиране, за конкретни събития и те са били финансирани, стана ясно още по време ба заседанието.

Г-жа Тонева показа документ за регистрация на Клуба от 2000 година, според който легитимният председател на КДК е арх. Валери Колев, а подалият оставка г-н Карадочев се оказва нелегитимен председател. „Проблемите са вътре във вашия клуб и трябва сами да ги разрешите, общината и комисията по култура винаги ще подкрепят вашата дейност”, заяви председателя на комисията Стоян Весков.